Spreker zoeken

zoeken op trefwoord/naam
uitgebreid zoeken

Gerelateerde sprekers

Advies op maat

Voor een vrijblijvend advies neem gerust contact met ons op. Ook als u niet direct het antwoord vindt. Wij helpen u graag!

contacteer ons

Sprekersprofiel

Ans Markus

Ans Markus

Kunstenaar van het jaar 2009-2010
categorie(ën):
Inzetbaarheid:
Lezing
taal:

Biografie

Ans Markus schildert al bijna dertig jaar. In die periode ontwikkelde zij een eigen symboliek waarin ‘de vrouw' een belangrijke rol speelt. Haar verbondenheid met dit thema gaat terug tot haar tienerjaren en haar eerste, traumatische huwelijk. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels, al dan niet gecombineerd met lege verten, verstilde bouwwerken of oude sculpturen. De diepere betekenis van dit werk was de vrouwelijke melancholie. Landelijke bekendheid kreeg zij tussen 1986 en 1990 met een dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. Haar werk werd geroemd om de ideeënrijkdom, compositorische vondsten en verrassende technische wendingen. In de daaropvolgende jaren werkte zij door aan de ontwikkeling van haar eigen beeldtaal. Ondanks andere themakeuzen behield die een grote mate van consistentie waardoor haar werk altijd direct herkenbaar is, onafhankelijk van de periode waarin het is gemaakt.

Haar schilderijen maakten al vroeg grote indruk op het publiek. De introverte persoonlijkheid die zij is kwam daardoor volop in de schijnwerpers te staan. Dit commerciële succes van Ans Markus heeft haar persoonlijke ontwikkeling niet geblokkeerd. De kunstenares Ans Markus heeft dan ook weinig uit te staan met het beeld dat de media van haar hebben opgeroepen. Haar persoon en haar werken zijn altijd gekenmerkt gebleven door ernst, discipline en ambachtelijkheid in beeld, en door een teruggetrokken leven in de kleine wereld van het atelier. 

Ans Markus introduceerde in haar werk een persoonlijke mythologie die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. De niet aflatende grondigheid en onbarmhartigheid waarmee zij vanaf 1978 haar zelfonderzoek in een openbaar medium als de schilderkunst heeft doorgezet en daarmee een stem gaf aan breed levende vrouwelijke gevoelens, getuigen van een pioniersgeest. In deze zin is de kunst van Ans Markus niet alleen vernieuwend, maar ook onmiskenbaar authentiek. (bron: www.ansmarkus.nl)


Onderwerpen

Literatuur

Afbeeldingen

offerte aanvragen

Contacteer Assemblee

Voor advies en al uw vragen:

+31 43 343 21 69

Ontmoet onze sprekers

Mijn sprekers

    U heeft momenteel nog geen sprekers geselecteerd

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Facebook Linkedin Twitter Youtube Google+
Assemblee Sprekersbureau is lid van: